2009/07/04

4-4-2'yi zorunlu kılan adam: James Milner


Şimdiii, hiç yapmadığım bir şey yapıp Aston Villa hakkında yazacağım.

Üşenmedim, borges'in tahtalarından birini aldım, photoshop'ladım, Aston Villalaştırdım. Ben halen bu takımın 4-4-2 oynamasından yana değilim, oturmuş bazı düzenler yoksa -Arsenal, Man Utd- yeni takımların alternatif sistemlere yönelmesini de genelde daha doğru buluyorum. Ama niye değilim, sistem takıma olmadığından mı? Hayır. 3 orta sahalı oynayan bir takım görmek istiyordum sadece. 4-4-2 ilk geldiğinde çok sevindiğim olmuştu, arşivden de görülebilir, ama çıkış noktam farklıydı. Oyuncuların yerlerini daha iyi bulduğunu, mesela Gabby'nin forvete geçişini daha yararlı bulduğumu belirtmiştim. Bu kısmen doğru da olsa, yanıldığım noktalar da oldu. Mesela Young'ın 4-3-3 kanadında olmasını daha çok isterim, o zaman ise farklıydı. Şimdi baktığımda 4-4-2'yi beğenişim, onun bu takıma zorunlu oluşundan geliyor. Milner'ın takıma iyiden iyiye girdiği bir ortamda eski düzenin sürdürülmesi düşünülemezdi. Daha önce Milner-Gabby-Young'ı kanatlarda rotasyonlu kullanmak kafama çok yatıyordu aslında. Ama böyle bir rotasyona gitmenin çok yanlış olacağını anlıyor gibiyim, MON bunu daha önceden gördü. Bunlar birbirlerini rotasyona sokacak adam değil, bizim takımımızda devamlılığı olan, daha da önemlisi geleceği en parlak oyuncular. 4-4-2'yi zorunlu kılan bu 3lü. Varsın oyun kurgusu benim dilemediğim gibi olsun. Gabby-Carew zamanla iyi bir ikili olacak, fiziksel olarak en göze batıcı performans sakat defanslı Manchester United maçıydı, hani şu Macheda'nın gol attığı. Güç ve hız hat safhada. Gabby golcü özelliklerini geliştirdiği; savunma arkasına koşular ve daha iyi vuruşlar yapabildiği noktada daha da ölümcül olacaklar. 4-4-2'yi akladık öyleyse, transferlere geçelim.

Petrov'a uyumlu orta saha ikincisi çok sevdiğimiz, hayli hayli Arteta'mız olabilecek Steven Defour olmayacak ne yazık ki. Petrov-Defour çok çok cılız bir ikili olacaktır, orta saha zaten Barry ile bile zayıftı. Bundan daha önemlisi, bu orta saha Young ve Milner'ın rollerini çalacaktır. Bir nevi Downing vakası. Madem 4-4-2 oynuyoruz, katiyen bu adamların rollerinden çalmamamız gerekiyor. Çıkış noktası bu, eldeki 3lüye en uygun ortamı sağlamak. O yüzden ki defansif bir orta saha alınmalı ve Barry'nin yerini alacağından bu oyuncu, klası da olacak. Ortodoks 4-4-2'ye dönülüyor bir yanda: iki tutan orta saha oyuncusu ve kanatlardan olabilidiğince verim almak. Petrov'un ikincisi Didier 'Maestro' Zokora olabilir, 2-3 sene sonra Craig Gardner olur, arada Sidwell olur, ama Huddlestone olmaz . Geçen sene Barry-Petrov orta sahasının defolarından en önemlisi hızdı, bu oyuncuların ikisini de savunma performansında aşağı çeken hız eksikleriydi. Yoksa ikisi de komple orta saha oyuncuları. Reo-coker bu defoyu örtüyordu, ayrıca Barry'e daha fazla alan yaratıyordu. Bugünlerde Tim Borowski dedikoduları çok yoğun, Petrov'la beraber gereken orta sahayı da pek tabii oluşturabilir. Bu özelliklere mevcut. Sanırım van Gaal de düşünmüyor onu, geçen sene Sidwell'e ödenenden fazlası ödenmeyecek. Miguel Veloso'ya gelirsek, onun gibi göz önünde olan bir potansiyel transfer edilmedi O'Neill döneminde, genelde parlatan biz oluyoruz. Barry'nin yeri için uzun vadede en iyi hedef o. Olursa gayet güzel olacak, umarım o uyum sürecinde diğer rotasyon oyuncuları da işleri aksatmayacak. Zaman zaman stoper de oynayabilir ve adı geçen 8 milyon pound'un da her kuruşuna değer. Fakat belirtmek gerek, olasılıklar arasından en net ve çabuk katkı verecek Tim Borowski.



Onun dışında bi tane kanat adamı gerekiyor, ama sadece bir tane. Barry Bannan falan oynamayacaksa şu anda kadroda 2 tane kanat oyuncusu var ve Young-Milner'dan kalan süreleri paylaşan bir üçüncü gerekiyor. Bu üçüncü işte Bannan gibi idare eder veya gelecek vaad eden değil de klası olan biri olmalı, bence şakaya gelmeyecek bir mevki takım için. Gelmeyi kendi de isteyen Bentley çok da iyi olacaktır. Transferde şüphesi olanlar için, bir senede futbol oynamayı unutmadı elbet, Londra havası yaramıyor adama. Klası olan oyuncu gerekiyor demiştim, bir de onun yanında kadroda olmayan şeylere sahip Bentley. İyice azalan yaratıcı güç olabilir, zaman zaman değişik dizilimler gerekebilir, o zaman supporter olabilir ya da, böyle özellikleri var. Takım güç ve hızı kuvvetli oyunculardan oluşuyor, ek özelliklere sahip olanlar en azından bir B planı sunacak (Pek çok defoyu örten 4-3-3'lü kadronun en büyük eksiği o B planın olmamasıydı).

Gabriel Agbonlahor gol atmasa dahi ilk 11'de bulunması gereken bir oyuncu, Martin O'Neill böyle düşünüyor. Devamlılığa varın ötesine geçmiş bir oyuncu, 3 sezonda [ligde] 516 dakika kaçırmış! Benim de uç düşüncelerim yok, ama bu biraz da alternatifsizliğinden kaynaklanıyor. Gerekirse kadro içinden, gerekirse transferle rotasyona gireceği bir oyuncu kullanmamız gerekiyor. 2 senedir sezon sonunda pili bitiyor takımın, oyuncuları biraz daha tasarruflu kullanmamız gerek. Kim alınacak hiçbir fikrim yok. O yüzden son günlerde yazılan U21 turnuvasının yıldızı Marcus Berg'i yazdım. Tuncay olabilir, Gudjohnssen olabilir, Owen da olabilirdi. Transfer yapılacaksa daha farklı bir forvet olsun yeter. Başka bir seçenek -gençlerin önünü açma açısından- Nathan Delfouneso da şans bulabilir. Akademinin yeni mezunlarından. Daha önce sözü geçmişti, Agbonlahor'a benzer bir forvet, onun kadar hızlı değil ama dribbling'i daha iyi. O kadar büyük hedeflerimiz yoksa -benim tercihim böyle olması olur- şans verilmesi benim tercihim olur. Ama bu şans senelik 10 maçı ve bir-iki ilk 11 başlanan Premier Lig maçını içermeli. Mesela sıkışık Aralık fikstüründe, Liverpool-Arsenal maçları öncesi Villa Park'taki Stoke City maçı. Bu hamle kulüp politikası açısından önemli ve finansal yönü de var.

Defansa yeni stoper yazamadım, yazılanlar arasından seçebildiğim oyuncu yok. Geçen rahat uyuyabilirsiniz açıklaması geldi Sunday Mercury'den, resmi siteden Bramble'ı almıyoruz açıklaması yapılmıştı. Laursen'ın yerine birini bulmak çok zor, bence bu sorun kadro içinden halledilecek. Carlos Cuellar'ı yazdım oraya ve alınacak stoper oyuncusundan çok iyi bir üçüncü adamlık, gerektiğinde ikinci adamlık bekliyorum. Bu oyuncu Senderos olabilir. Bir de sağ beke ihtiyacımız var. Kyle Naughton çok yüksek değer biçilen bir oyuncu, aynı zamanda hücuma dönük(müş), güzel transfer olacaktır. Luke Young'ın kadro içinden alternatifi için stoperlere veya orta sahalara başvurmaktan kurtulmuş oluyoruz. Shorey'nin ayrılmasını hiç istemem, daha yapacağı işler var bu takımda. Ayrıca fark yaratan isim olacak, elde başka hücumcu bek yok. Bir de formasını aldık adamın, ondan istemem.

Bir sonraki yazı, David O'Leary'nin geçen haftaki açıklamalarıyla alakalı olacak muhtemelen. Bakalım ne demiş:
‘I read people now and they like Martin. He’s media savvy and he’s saying he’s dealing with a young, small squad. Yet, when I said that it was “Oh, he’s making excuses”. I said the club needed investment to keep it alive. Why did Martin need £50 million this summer? ‘At the end of the day, Martin, for all the money he has spent over three years – and they’re raving about him – hasn’t finished any higher than what I finished. Those are the facts.’

Hiç yorum yok: