2014/04/21

Ukrayna'da birlik çağrısı


Hayatım Futbol 126. sayıda.

İki gün önce Kiev Olimpiyat Stadı'nda oynanan Dinamo – Shakhtar maçının konusu, bu kez ezeli rekabet değildi. Beklendiği üzere, 70 bin kişilik statta büyük bir Ukrayna bayrağı koreografisi oluşturuldu ve birlik çağrıları yapıldı. Bundan yaklaşık bir ay önce de, ligin başlamasının gecikmesi üzerine iki takımın ultras'ları bir dostluk maçı tertip etmişlerdi. Tüm bu olanlar, 10 yıl evvelki Turuncu Devrim öncesi Shakhtar'ın turuncu rengi üzerinden akıldışı spekülasyonların yapılabildiği dönemden çok farklıydı.

Futbol takımlarının ultras grupları, Maidan olayları sırasında çok önemli aktörler olarak öne çıktılar. Hâlihazırda polisle çatışmaya alışkındılar ve güçlü, kararlı erkeklerden oluşuyorlardı. 21 Ocak'ta 'dikta kanunları' olarak anılan düzenlemenin yürürlüğe girmesi üzerine, Dinamo Ultras grubu “Kiev için, Ukrayna için!” diğer taraftar gruplarını da sokakları 'tituşki'lerden temizlemeye desteğe davet ediyordu. Tituşki, hükümetin parayla tuttuğu sokak holiganları için kullanılan bir tabirdi. Bu çağrıya ilk destek, Rus yanlılarının çoğunlukta olduğu Doğu illerinden biri olan Dnipropetrovsk'tan geldi. Daha sonra, Metalist, Shakhtar ve Kırım takımı Sevastopol gibi diğer Rus yanlısı şehirlerin Ultrasları da onlara katıldılar. Taraftar gruplarının sokağın 'güvenliğini' sağlamadaki bu etkin rolü, milliyetçi parti Svoboda'nın lideri Oleh Tyahnybok gibilerce büyük takdirle karşılanacaktı.

Dinamo-Shakhtar maçından, "Daly.rak Putin!"

Taraftar gruplarının 'ateşkes'i bir yana, pek çok kulüp derin bir belirsizliğin eşiğinde. Kırım ekibi Tavriya Simferopol, bunlardan biri. Kulübün para sağlayıcısı Dymtro Firtash'ın geçtiğimiz ay Viyana'da tutuklanmasının ardından uzun dönemde nasıl ayakta kalacakları meçhul. Benzer durumdaki Arsenal Kiev çoktan iflasını açıkladı ve son dönemde ülkenin en büyük güçleri arasında kendine yer eden Metalist'i dahi benzer bir son bekleyebilir. Yanuçenko hükümetinin düşmesiyle, hükümet tabanlı oligarkların usulsüzlükleri de bir bir ortaya çıkıyor ve Metalist'in sahibi Kurchenko gibiler sahneden çekiliyorlar. Serhiy Kurchenko'nun hesapları dondurulmuş durumda ve Metalist'i yeni bir oligark satın alana kadar, kulüp büyük bir çıkmazda. Ama Tavriya'nın sorunları bunlardan apayrı. Kırım'ın Rusya'ya katılmasıyla, Ukrayna'nın tüm ekonomik desteğini kestiği kulüp, Dinamo Kiev'le yapacağı maç için 13 saatlik tren yolculuğu yapmak zorunda kalmıştı. Dahası, önümüzdeki sezon Rus Ligi'nde mi yoksa Ukrayna Ligi'nde mi oynayacaklarını dahi bilmiyorlar.

Oligarklar; futbol kulüplerinin devam edebilmesi kadar, Ukrayna'nın tek devlet olarak kalabilmesi sürecinde de çok önemli aktörler olarak öne çıkıyor. 90'lardaki kaostan beslenerek ülkenin en zenginleri konumuna yükselen bu elit grup, bu şekilde kalabilmek için artık 'stabil' bir ortama tabi ve bundan da önemlisi, olası bir Rus entegresyonunda, 'büyük' kardeşleri tarafından yutulmaya gebe . Yeni kurulan hükümet tarafından, özellikle de Doğu vilayetlerinde politika sahnesine sürülen oligarklar, bu vilayetlerin yöneticileri olarak atandılar. Dnipro'nun sahibi Ihor Kolomoysky, Dnipropetrovsk'un ve Sergei Taruta, Donbass'ın başına geçti. Ülkenin en zengin adamı ve Shakhtar'ın sahibi Rinat Akhmetov ise şu an için 'politikadan uzak durmak istediğini' söylüyor. Kim bilir?

Bazı ek okumalar için...
http://futbolgrad.com/

Hiç yorum yok: