2008/08/15

Premiership Preview

Ve evet, yazı biraz gecikti.

League Table & SporMAX

1-Chelsea
2-Manchester United
3-Arsenal
4-Liverpool
5-Tottenham
6-Aston Villa
7-Portsmouth
8-Everton
9-Manchester City
10-Newcastle
11-Blackburn
12-Sunderland
13-West Ham
14-Boro
15-Wigan
16-West Brom
17-Fulham
18-Bolton
19-Stoke City
20-Hull City

Tablom böyle. Bazı takımlar konusunda oldukça eminim, örneğin Chelsea, Aston Villa, Newcastle. Fakat öyle bir durum söz konusu ki 13'e yazdığım West Ham küme düşse, sanıyorum pek şaşırmam.

Ligde çok ciddi bloklaşma olacağını düşünüyorum. Bu blokların ilk grubunu Chelsea ve Manchester United dolduracak muhtemelen. Title Contenders. Bu ikisi yanlarına yaklaştırmayacaklar kimseyi. Ne Liverpool'u, ne Arsenal'i, ne Tottenham'ı. Chelsea'nin muhakkak alacağını düşünsem de puan farkı da 3-4'den fazla olmayacaktır tahminim. Sonra şampiyonlar ligi challenger'ları gelecek. Liverpool, Arsenal. Ve Tottenham. Hazırlık dönemi gösterdi ki Tottenham geçen seneki Everton'dan çok farklı bir takım. İlk 4'ü zorlayan Anadolu kulübü (geçen sene Everton bu yöndeydi) tadında değil, daha çok beşinci büyük gibi. Kayserispor düzgün bir yakıştırma olur. Bu ikinci grup ilkinden 6-7 puanla ayrılacak. Fakat kendi aralarındaki fark da 3'ü, 4'ü geçmeyecek. Sonra arkalarından 'esas Anadolu kulüpleri' geliyor. Aston Villa, Portsmouth, Everton, Manchester City. Alacağı oyuncuların kalibreleri belli, oynayacakları top belli. Bizim adımız Joe Cole'la geçiyor örneğin, fakat Cole İstanbul görmüş bir adam. Anadolu'ya dönmesi zor. Ronaldinho'yu isteyen kulüp Tottenham olsa, belki şu an İtalya'da olmayacaktı örneğin. Bu takımlar neresinden bakılırsa bakılsın ligin elit ekiplerinden. Şu an gerek kadrosu, gerek staff'ıyla en hazırları Aston Villa (Kendi takımım diye demiyorum), Midtyjlland karşısında rezil de olsa en potansiyellileri de Manchester City. Everton bir türlü alamıyor, Moutinho'yu geçtim; aptal sarışın Alan Smith'i bile alamadılar. E kimi alıcan abicim o zaman sen? Jagielka, Baines de güzel oyuncular ama lige her yeni çıkan takımın oyuncuları o kadar iyi olmuyor. Portsmouth da şimdilik iyi yolda. FA Cup biraz yanıltıcı, şans faktörü önemliydi. Henüz ikinci grubu zorlayacak seviyede değiller. İstikrarları sürecektir ve Everton daha uzun ömürlü olacaktır sanıyorum, fakat işte 'henüz' değil. Aston Villa, Tottenham'a 10 puan geriden yetişir anca. Gerek UEFA macerası, gerek diğer takımlar oturana kadar çok puan kaybedeceğinden. Diğer 3 takım da yine 3'er 4'er puan farklarla ayrılır.

Grup 4. Tatsız, tutsuz, amaçsız, hedefsiz takımlar grubu. Newcastle, West Ham, Boro buraya ait. Boro buranın yıllardır müdavimi. West Ham da o yolda. Fakat Newcastle bir sonra yazacağım 'olacak amcası' grubuna dahil olabilir bu seneki performansı sonrası. Boro, tipsiz McClaren'in UEFA finali oynatmasının dışında senelerdir aynı yerde. Ligten düşmez, ama 10. sıranın üzerine de çıkmaz. Kadro seviyesi de öyledir, hiçbir sezon bir önceki sezonun çok üstü takım kurulmaz fakat çok kan kaybedilerek de girilmez. Bunun adı istikrardır aslında. Fakat istikrar her zaman doğru adım demek değildir, bunu iyi ayırmak lazım. Southgate tercihleri bence yanlış, Premier Lig teknik direktörü değil. Peki Paul Ince öyle mi? Onu zaman gösterecek. Tuncay direk forvet çıktığında etkili olamıyor, Fener'i hiç mi izlemedi veya bunu kendi takımında hiç mi göremedi anlamak güç. Orta saha yaratıcı özürlüydü; Boateng sonrası emekçi adamını da kaybetti. Tuncayı koy forvet arkasına, serbest oynasın. Daha az gol atsın, daha verimli oynasın. West Ham'ın durumu çok karışık. Behrami-Lastuvka dışında transfer yapmadılar. Gerek de yok belki. Ama kadronun yarısı injury-prone. Craig Bellamy kahvaltı ederken sakatlanabilir örneğin. Onun dışında Ljugberg'in kontratı da feshettiler. Sakatlıklar nüksederse ligde zor bile kalabilir takım, fakat her şey toz pembe giderse de geçen seneki yerlerini (10.luk) koruyacaklar muhtemelen. Newcastle da ne idüğü belirsiz bir takım fakat istem dışı bu sezon genel olarak kadrolarını korudular. Kadro belki çok yeterli değil, ama ilk hedef ligte başarı değil kadroda düzen olacağından doğrusunu da yaptılar. Gutierrez iyi bir transfer olabilir. Coloccini gayet güzel. Takımda bir Arjantinli geleneği başlamış durumda. Bir ara Aimar'ı da alıyorlardı. Grup 4 , 3'ten inanılmaz kopacak diye düşünüyorum. Belki puan olarak değil ama, oynanan oyun açısından. Biz mid-table takımlarıyız, biz top-table takımlarıyız diye ayrılacaklar oynadıkları topla. City düzenini ayarlayana kadar çok puan kaybederse, puan farkı az olabilir, 5'e kadar inebilir örneğin. Ama olmaz böyle bir şey, sanıyorum orası da 10 puan civarı olur.

Grup 5, 'olucak amcası'na geçelim. Buraya Blackburn ve Sunderland'i yazıyorum. Grup 4'e puan sıralamasında çok yakın olacaklar. Hatta onları geçebilirler de. Farkları ne peki? Farkları bir şeyler yapabilecek potansiyeli taşımaları, belli bir heyecan yaşatmaları. Özellikle Sunderland çok iyi yansıtıyor bu karakteri. Keane geçen seneki kadrodan maximum verimi sağladı. Bu sene de sağlayacaktır. 2 grup atlayıp 3'e geçebilmeleri için çok flaş transferler gerekmiyor, her sene Malbranque (Hiç sevmem bu adamı, ayrıca belirteyim)-Chimbonda tadında 2 transfer yapsalar bile bunu sağlayabilirler. Blackburn adanın kapalı kutusu, medyanın 'kara'ladığı takım. Hughes sonrası eski başarıyı yakalayamayacağı, Big Sam sonrası Bolton statüsüne düşecekleri konuşuluyor. Blackburn'ün seviye düşeceği doğrudur, fakat kesinlikle Bolton olmaz. Bolton farklıydı. Hughes'ın da, Allardayce'ın da sihrini yaratan doğru transferler, fakat bakıldığında Bolton'ın Santa Cruz-Bentley-Friedel gibi topçuları olmadı. Hughes, çok cüzi fiyata yıldız potansiyelli oyuncuları getirerek fark yarattı, takımı böylece kademe atlattı; Allardayce ise kariyerinin sonuna gelmiş, Campo gibi, Hierro gibi veteran oyuncularla Nolan-Jaaskelainen gibi adamları iyi harmanlayıp onlardan maksimum verim alarak bunu başardı. Bolton'ın Sam sonrası çöküşü bu. Onların zaten süper bir kadrosu olmamıştı, yeni gelen adamın orayı doldurması bu yüzden çok zordu; hatta imkansızdı. Örneğin, Keane'siz bir Sunderland sezonu sonuncu da bitirebilir, o havaya kaybetmesinin etkisiyle. Paul Ince çok sıkıntısız bir sezon geçirecek bana göre. Zaten herkes performans düşüklüğü beklediğinden geçen seneki dereceyi korusa büyük başarı sayılacak. Peki, bakıldığında Friedel'la Bentley dışında kayıp var mı? Yok. Friedel büyük kayıp. Robinson yeterli bir adam değil. Bentley artık kademe atlayan bir adam oldu, ama ayrılmasının da çok büyük sıkıntı yaşatacağını düşünmüyorum. Villanueva bana kalırsa çok ama çok akıllıca bir hamle. Amr Zaki (Wigan) de öyle şayet. Latinlerin adayı genelde kaldıramadığını düşünürsek, bonservisle almak hele hele takımın sembollerinden Bentley'i replace edeceğini düşünürsek, çok büyük risk olurdu. Ama kiralayınca böyle bir sorun yok. Başarılı olursa, 5 milyonu basar, alır; Bentley'i 15 milyona verdiğini düşünüp kâr ettim dersin. Başarılı olamazsa da bi şey kaybetmez, geri yollarsın. Zaten beklentisiz bir sezon.

Geçelim 6'ya. 6'yı 'enjoy the challenge' takımları oluşturuyor. Bunlar hem ligten düşmesi hem de safe mid table'a oynaması zor takımlar. West Brom tam buranın takımı olacak gibi duruyor. Wigan'la Fulham geçici olarak ikamet ediyor. Kendi aralarında oynadıkları maçların alt bitmesi oldukça olası. Bir üstteki ve bir alttaki gruptan kopmalarını bekliyorum ayrıca. West Brom, Bolton'dan 5 puan üstte, Boro'dan 10 puan altta bitirebilir. Son grubu da ligden düşmesi muhtemel takımlar oluşturuyor. Bolton, Stoke ve Hull. Stoke ve Hull bütçesi, seviyesi belli takımlar. Hull City 5 yıl önce 2 alt ligin orta sıra takımıydı. Tarihinde ilk kez en üst arenada. Stoke'nin kadrosu hala Championship seviyesinde, ama onların sürpriz yapması muhtemel. 3 sıra üstte bitirseler çok sürpriz değil.

Digiturk'ün Turkcell Süper Ligi kaptırma telaşıyla tüm ligleri kapatma hevesine de değinmek gerekiyor. Geçen sene Fox'a kalmadığımız, Digiturk'e sahip olduğumuz için seviniyorduk. Fox Sports yayınlıyordu 70. kanalda, bilmeyenlere. Bu sene ne bileyim Samanyolu da alsa daha çok sevinirdim sanıyorum, şayet Digiturk'ün ihaleyi kazanması sonucu ligi izlemek için bir 40-50 milyon daha vermemiz gerekicek. Bir de bu konuda genelde konuşulan, futbol yayıncılığında berbat olduğumuz; sanal reklamlar, spiker rezillikleri vs vs. Aceto abi de buna değinmiş bugün. Ama ben bunlarda değilim. Evet, bu durumda olmamız çok üzücü. Fakat, tek istediğim Premier Lig maçlarını televizyonunun karşısına kurulup yayıla yayıla, keyifle seyretmek. Sesini açmak, gol olduğunda o 'yeaaa' sesini hissetmek. HD kalitesinde bunlar daha 'yaşanır' elbet ama Digiturk plus da kaç kişide var? Mecburen internetten, uydudan, oradan-buradan ufacık ekranlarda izleyicez. Maçların verileceği SporMAX henüz yayında değil ve eko-spor paketine sahip olanlar bile izleyemiyor denilenlere göre. Dolayısıyla henüz düzen oturtulamamış durumda. Ligin ilk haftası gümbürtüye gidecektir muhtemelen. Ama henüz ne yapılacağının kesin belli olmaması, beni ufak ufak ümitlendiriyor yine de. Beklemek lazım.

İlk hafta maçlarından beklentilerimi de yazsam iyi olacak, ama bu bu haftayı pas geçeyim. Haftaya yapayım diyorum, yazı uzadıkça uzuyor. Ben en iyisi tek pasla gole gideyim.

Tek Pasla Gol

- Verimlilik bölü fiyattan en kötü transfer: Andy Johnson (Everton'dan Fulham'a - 10, 13 milyon arası)

- Verimlilik bölü fiyattan en iyi transfer: Friedel, Deco

- Ben matematikten anlamam - en iyi transfer (Takıma gereklilik, uyum vs açısından, kalite açısından değil): Bosingwa, Modric, Friedel, Crouch, Chimbonda

- Bunlar da bir köşede dursun topçular: Lucas, Heurelho Gomes, Geovanni, Jo, Tainio, Koren

- Çıkış yapacaklar: Nani, Essien, Bent, Ashton

- Çıkış Yapacak Genç Oyuncu: Sears

- Gol Kralı: Fernando Torres

- Yılan hikayesi - Memoliler: Barry, Arshavin, Berbatov...

- Yılın gafı: Gareth Southgate. Guardian'dan Paul Doyle'a kulak veriyoruz. "Gareth Southgate thinks his team could qualify for the Champions League this season. Gareth Southgate may also fancy his chances of photographing the Abominable Snowman in a compromising position with a mermaid."

- Wrong time wrong place mağdurları: Castillo, Joe Cole, Jason Roberts, Bianchi

Fantasy Classic Tips
İddaa Profesöründen Çok Kazandıran Fantasy Kadrosu

Green / Sorensen
Toure - Clichy - Evra - Carvalho / Meite
Ashley Young - Geovanni - Bentley / Marney - Filipe Teixeira
Adebayor - Bent (captain) - Torres

Arsenal ///

Rus ruleti: Nasri, Rosicky
En Alınası (?) 4'lü: Almunia-Gallas-Fabregas-Adebayor
Genç Semih: Ramsey, Vela
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan: Nasri (***), Rosicky (***)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Van Persie, Walcott

Aston Villa ///

Rus ruleti: Sidwell (Milner gelene kadar)
En Alınası (?) 4'lü: Friedel-Laursen-Young/Barry-Agbonlahor
Genç Semih: Delfouneso, Gardner
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan:
Young (****), Friedel (***), Agbonlahor (****)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Shorey

Blackburn ///
Rus ruleti: Villanueva
En Alınası (?) 4'lü: Robinson-Samba-Gamst Pedersen-Santa Cruz
Genç Semih: Derbyshire, Simpson
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan: Gamst Pedersen (***)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Roberts, Dunn

Bolton ///
Rus ruleti: Al Habsi, Elmander, Riga
En Alınası (?) 4'lü: Al-Habsi-O'Brien-Nolan-Elmander
Genç Semih: ?
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan: Nolan (***), Al-Habsi (***)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Taylor

Chelsea ///
Rus ruleti: Deco
En Alınası (?) 4'lü: Cech-Terry-Lampard-Drogba
Genç Semih: Ivanovic, Di Santo, Sinclair
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan: Essien (*****), Bosingwa (****)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Anelka, Kalou

Everton ///
Rus ruleti: Cahill
En Alınası (?) 4'lü: Howard-Lescott-Arteta-Yakubu
Genç Semih: Anichebe, Vaughan
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan: Osman (****), Yakubu (***), Neville (***)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Pienaar, Jagielka

Fulham ///
Rus ruleti: Bullard, Andy Johnson
En Alınası (?) 4'lü: Schwarzer-Konchelsky-Davies-Johnson
Genç Semih:
?
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan: Gera (***½), Kamara (***)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Stoor

Hull City ///
Rus ruleti: King
En Alınası (?) 4'lü: Warner-Gardner-Geovanni-King
Genç Semih: ?
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan: Geovanni (****)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Marney, Halmosi, Windass

Liverpool ///
Rus ruleti: Keane (Sol açık oynayacak bu adam), Babel
En Alınası (?) 4'lü: Reina-Carragher-Gerrard-Torres
Genç Semih: Plessis
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan: Babel (***)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Lucas, Dossena, Arbeloa

Manchester City ///
Rus ruleti: Elano, Jo
En Alınası (?) 4'lü: Hart-Richards-Petrov-Jo
Genç Semih: Schmeichel (Hart'tan daha iyi olduğunu düşünüyorum kesinlikle),
Sturridge
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan: Sturridge (****)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Johnson, Corluka

Manchester United ///
Rus ruleti: Nani, Ronaldo
En Alınası (?) 4'lü: Van der Sar-Ferdinand-Ronaldo-Tevez
Genç Semih: Anderson, Campbell
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan: Nani (****)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Rooney, Evra, Vidic

Middlesbrough ///
Rus ruleti: Wheater
En Alınası (?) 4'lü: Jones-Wheater-Downing-Alves
Genç Semih: Jones, Grounds
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan: Alves (****), O'Neil (***½)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Tuncay, Huth

Newcastle ///
Rus ruleti: Owen
En Alınası (?) 4'lü: Harper-N'Zogbia-Milner-Owen
Genç Semih: Guthrie
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan: N'Zogbia (***), Milner (***), Martins (****)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Smith, Butt, Taylor

Portsmouth ///
Rus ruleti: James, Crouch
En Alınası (?) 4'lü: James-Johnson-Kranjcar-Defoe
Genç Semih: Sahar
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan: Thomas (****), Diarra (***)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Kanu, Diop, Campbell

Stoke City ///
Rus ruleti: Kitson, Lawrence
En Alınası (?) 4'lü: Sorensen-Shawcross-Lawrence-Kitson
Genç Semih: Shawcross
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan: Shawcross (****)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Cort, Abdoulaye Faye, Fuller

Sunderland ///
Rus ruleti: Malbranque, Reid
En Alınası (?) 4'lü: Gordon-Chimbonda-Malbranque-Jones
Genç Semih: Leadbitter
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan: Gordon (***), Leadbitter (***), Chopra (****)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Richardson, Diouf, Tainio

Tottenham ///
Rus ruleti: Modric, King, Lennon
En Alınası (?) 4'lü: Gomes-Woodgate-Bentley-Bent
Genç Semih: O'Hara, Giovani dos Santos, Bale
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan:
Gomes (***), Bent (*****), Modric (****), Bentley (****)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Lennon, Jenas, Huddelstone, Hutton

West Brom ///
Rus ruleti: Koren, Carson
En Alınası (?) 4'lü: Carson-Zuiverloon-Koren-Moore
Genç Semih:
Moore, Morrison
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan: Moore(****), Meite (***)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Cech, Bednar, Filipe Teixeira

West Ham ///
Rus ruleti: Behrami, Parker
En Alınası (?) 4'lü: Green-McCartney-Noble-Ashton
Genç Semih: Noble, Sears
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan:
Green (****), Noble (****), Ashton (*****), Sears (****)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Bellamy, Cole, Bowyer

Wigan ///
Rus ruleti: Amr Zaki, Valencia
En Alınası (?) 4'lü: Kirkland-Scharner-Valencia-Heskey
Genç Semih: Cattermole
Verimlilik bölü fiyat oranı çok çıkan: Kirkland (*****), Scharner (****), Kapo (***)
Hiçbir yere giremeyen, ama yine de not edilesi (?): Palacios, Melchiot, Koumas

***NOT: Blogu okuyan, bloga tıklayan varsa arada, kendi listesini yorumlara bıraksınlar diyorum. Bakalım kimin tablosu daha yakın olacak sezon sonu.

2 yorum:

quaking dedi ki...

1-Chelsea
2-Manchester United
3-Arsenal
4-Liverpool
5-Aston Villa
6-Tottenham
7-Everton
8-Portsmouth
9-Manchester City
10-Blackburn
11-Newcastle
12-Bolton
13-West Ham
14-Boro
15-Fulham
16-Sunderland
17-Wigan
18-Hull City
19-West Brom
20-Stoke City

chelsea bu sezon ligi rahat götürecek diye düşünüyorum. man utd-arsenal-liverpool ufak farklarla birbirinden ayrılırlar bence. onların epey ardından gelen 4lü aralarına başkalarını sokmayacaktır. ilk 10 sıradan sonrasını kestirmek çok güç. onun için fazla sıkmadan kafama göre dizdim takımları. sürpriz olarak umutlu olduğum takımlar:bolton-fulham. yeni gelen üçlü ise geldikleri gibi giderler tahminimce.

guner dedi ki...

İlk hafta gösterdi ki, 5-10 arası takımlarla 10-15 arasındaki takımlar arasında da çok büyük fark yok. En azından şimdilik. Tottenham büyük hayal kırıklığı oldu benim için. Yorum için teşekkürler :)