2014/05/16

Martinez diyorsa bir bildiği var!



Roberto Martinez'i nasıl bilirsiniz? Blaugrana fabrikasından çıkan dâhilerden biri olarak mı? O hâlde yanılıyorsunuz. Yolu bir şekilde Barcelona'dan geçenlerin çığır açıcı işler başardığı günümüz futbolunda, alışık olmadığımız, sıradışı bir Katalan Martinez. Kariyerine Barcelona'da değil, babasının antrenör olduğu Balaguer'de başlamış ve 22 yaşında, o zamanın dördüncü kademe takımı Wigan Athletic'e transfer olmuştu. Cruyff'un '93 model Barcelona'sını en büyük ilham kaynağı olarak açıklarken, bir yanlış anlaşılma olmaması açısından itinayla ekliyordu: 
“Hayır, Barcelona taraftarı değildim. Babamın takımını tutuyordum.”
1995'ten bu yana kariyerini Britanya'da sürdüren ve beş yıl önce İskoç bir bayanla evlenen 'Bobby', kendini bir İspanyol'dan daha çok İngiliz gibi hissettiğini söylemişti. İngiltere futbolunun gelişimine yönelik yapılan tartışmalara 'biz' diye başlayan cevaplarla katılırken, her seferinde de, İngilizlerin çizdiği karamsar tabloya karşı bir tutum sergiliyordu. Euro 2012 vesilesiyle yapılan röportajların birinde, “İngiliz oyuncuların İspanyollar kadar teknik olamayacağı algısından nefret ediyorum.” diyecekti. “Son beş senede başardıklarımıza (Wigan'ı kast ediyor olmalı) bakılırsa, İngiliz futbolcu da teknik olabilir!”

Dışarıdan birinin perspektifinden, İngiliz futbolunun sorunları ona daha farklı görünüyordu. Martinez'e göre en büyük sorun, geri kalmış olduğu söylenen altyapı yöntemleri değil; 18-21 yaş aralığındaki oyunculara, olgunlaşma ortamının sunulamamasıydı.
“Gelişmemiz gereken dönem, 18'den 21 yaşa kadar olan dönem olmalı; çünkü 18 yaşına kadar, en az dünyanın geri kalanı kadar iyiyiz. 18'den sonrası, sadece çok az oyuncunun başarabildiği bir atlama. Yetenek tek başına yeterli değil. Atlamayı sadece 'daha iyi profesyonel' olmayı başarabilenler yapıyor.” 
Ertesi sene Everton'ın başına geçtiğinde, yine aynı fikir üzerinde duracak ve bu kez, Gerard Deulofeu ile Luke Garbutt'u karşılaştıracaktı. Aynı yaştaki iki oyuncudan Deulofeu, Championship seviyesindeki bir ligde Barcelona B takımında oynarken; Garbutt, Cheltenham'a kiralık yollanmış ve o da çok kısa sürmüştü. İngilizler, oyuncuların pişirilmesi kısmında sınıfta kalıyordu.

FA başkanı Greg Dyke'nin bu hafta içinde açıkladığı 'B takımları' projesi, ülke genelinde büyük tepki aldı. Roberto Martinez ise yine karşıt saflardaydı. Bunu 'çok, çok heyecan verici!' bulmuştu. Öyle ya, neresinden bakarsanız 2 senedir gayet sesli bir biçimde dile getirdiği proje tam da buydu!

Dyke'nin bahsettikleri, sahiden de İngiliz futbol piramidinin benzersiz yapısına yönelik ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ama bir de şöyle düşünün: Martinez diyorsa bir bildiği var!

Hiç yorum yok: